r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU is klaar voor gratis roaming vanaf juni

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad), gepubliceerd op dinsdag 25 april 2017.

De EU-ministers hebben ervoor gezorgd dat de EU klaar is om in juni de roamingkosten af te schaffen.

Gebruikers van mobiele apparatuur die naar andere EU-lidstaten reizen, zullen vanaf 15 juni kunnen bellen, sms'en en internetten zonder daarvoor extra te betalen. De laatste voorwaarde voor het afschaffen van mobiele roamingtarieven is vandaag vervuld, nu de Raad een wetgevingsbesluit heeft aangenomen dat bepaalt hoeveel de operatoren elkaar maximaal mogen aanrekenen voor het aanbieden van roamingdiensten in Europa.

"De definitieve stemming in de Raad maakt de weg vrij voor gratis roaming", verklaarde dr. Emmanuel Mallia, Maltees minister van Concurrentievermogen en Digitale, Maritieme en Diensteneconomie. Wanneer de mensen in Europa deze zomer op vakantie gaan, kunnen ze verbonden blijven en het internet gebruiken alsof ze thuis zijn. De EU brengt vele voordelen, ook in de praktijk."

Roaming tegen thuistarief ("roam-like-at-home") geldt voor iedereen die in Europa woont en voor werk of vrije tijd naar een ander land reist. Kort na 15 juni zal het ook in IJsland, Liechtenstein en Noorwegen worden ingevoerd.

Roaming tegen thuistarief is bedoeld om communicatie tijdens het reizen gemakkelijker te maken. Het is niet bedoeld voor permanente roaming, waarbij iemand een abonnement zou kunnen afsluiten in het goedkoopste land om vervolgens in zijn thuisland van roaming gebruik te maken.

Voor telefooncontracten met onbeperkt datagebruik en voor prepaidkaarten gelden speciale regels. Zie voor informatie over deze en andere praktische kwesties de FAQ van de Commissie (link hieronder).

De roamingverordening van 2015 stelde als praktische en juridische voorwaarde voor de afschaffing van roamingtarieven dat de wholesaleprijzen in de EU werden hervormd. Die hervorming is vandaag goedgekeurd. Er moesten nieuwe wholesaleplafonds worden vastgesteld om ervoor te zorgen dat operatoren hun klanten roaming zonder toeslag kunnen aanbieden zonder dat de binnenlandse prijzen zouden stijgen.

Aangezien het Europees Parlement de wholesaleverordening al op 6 april goedkeurde, is de instemming van de Raad vandaag de laatste juridische stap vóór de ondertekening van de tekst door beide instellingen medio mei en de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de EU, uiterlijk eind mei. De verordening treedt 3 dagen na de bekendmaking ervan in werking. Dit betekent dat de deadline van 15 juni 2017 zal worden gehaald en dat het tijdperk van roaming tegen thuistarief kan beginnen.

Raadpleeg voor meer informatie over de wholesalehervorming en de overeengekomen plafonds onze persmededeling van 31 januari 2017 (link hieronder).

Verordening over de voorschriften voor wholesaleroamingmarkten - volledige tekst (akkoord in eerste lezing)

Definitief einde roamingkosten: Raad keurt wholesaleakkoord goed - 8 februari 2017

Einde van roamingtarieven: informeel akkoord over hervorming wholesalemarkten - 31 januari 2017

Roaming tegen thuistarief: veelgestelde vragen

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


Terug naar boven