r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Tweede Kamer: Stop EU-toetredingsonderhandelingen met Turkije

donderdag 20 april 2017, 9:35
Turkse vlag en logo Europees Parlement © Europese Unie, 2016

DEN HAAG (PDC) - Turkije kan na het referendum van afgelopen weekend geen lid meer woorden van de Europese Unie. Dat is de uitkomst van het debat dat gisteren in de Tweede Kamer gevoerd werd.

Afgelopen weekend stemde in Turkije een nipte meerderheid voor een grondwetsherziening die leidt tot meer macht voor president Erdogan. Veel woordvoerders vinden dat een zorgelijke ontwikkeling. Van Ojik (GroenLinks) bijvoorbeeld is bezorgd over de verdere aantasting van burgerlijke vrijheden in Turkije en het mogelijke herinvoeren van de doodstraf.

Volgens Leijten (SP) komt Turkije steeds verder af te staan van de Europese Unie. Daarom moeten de onderhandelingen over toetreding tot de EU worden opgeschort of zelfs stoppen. Van Rooijen (50Plus), Maeijer (PVV) en Voordewind (CU) zijn het daarmee eens.

De Kamer hoopte dat het kabinet er in Brussel voor zou pleiten om de onderhandelingen over het toetredingsproces definitief te stoppen. Dat is echter niet aan de orde, zo zegt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Volgens hem wil het kabinet nog geen standpunt innemen; dat is aan de Europese Commissie.

Bron: Tweede Kamer, AD 20 april 2017

Delen

Terug naar boven