r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Brits parlement voor vervroegde verkiezingen

woensdag 19 april 2017, 15:47
Theresa MAY
Bron: The Council of the European Union

LONDEN (ANP) - Het Britse Lagerhuis heeft woensdag groen licht gegeven voor vervroegde verkiezingen. Een ruime meerderheid van de parlementariërs schaarde zich na een rumoerig debat achter het voorstel van premier Theresa May om de stembusgang komende zomer te laten plaatsvinden.

De uitkomst van de stemming komt niet als een verrassing. Meerdere oppositiepartijen hadden al kenbaar gemaakt May aan de benodigde tweederdemeerderheid te willen helpen. Uiteindelijk stemden 522 parlementariërs voor vervroegde verkiezingen; dertien Lagerhuisleden waren tegen.

De volgende verkiezingen stonden eigenlijk gepland voor 2020, maar zullen nu op 8 juni plaatsvinden. De premier zei dat noodzakelijk te vinden vanwege de onderhandelingen over de Britse uittreding uit de Europese Unie. Ze stelde dat politieke eenheid en daarmee een nieuwe mandaat nodig is voor de gesprekken over de 'brexit'.

De onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU beginnen volgens de Europese Commissie pas na de stembusgang. ,,Na 8 juni komt er een nieuwe Britse regering waarmee de onderhandelingen, in de loop van juni, kunnen beginnen", zei een woordvoerder van het dagelijks bestuur van de EU woensdag.

Delen

Terug naar boven