r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Brexit-onderhandelingen ná Britse verkiezingen

woensdag 19 april 2017, 14:07
gewijzigd
Visit of Theresa May, British Prime Minister, to the EC
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de ‘brexit’ worden pas gestart na de Britse algemene verkiezingen op 8 juni. Dit is commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dinsdagavond na een telefonisch gesprek met de Britse premier Theresa May overeengekomen.

Dat heeft de woordvoerder van de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt. ,,Na 8 juni komt er een nieuwe Britse regering waarmee de onderhandelingen, in de loop van juni, kunnen beginnen." Hij liet in het midden of het besluit op initiatief van Brussel of van Londen is genomen.

De commissie zal de verkiezingen ook niet aangrijpen om pro-EU-campagne te gaan voeren, zei hij. ,,De verkiezingen zijn een zaak voor de Britten. Daar spelen wij geen rol in." Ook zouden de onderhandelingen geen extra vertraging oplopen door de dinsdag onverwacht door May aangekondigde vervroegde verkiezingen.

Geen onderdeel van de brexit-onderhandelingen zijn de twee EU-instanties die nu in Engeland gevestigd zijn, benadrukte de woordvoerder nog. De Europese Bankautoriteit (EBA) en het Europees Medicijnagentschap (EMA) moeten volgens het EU-verdrag gevestigd zijn op EU-grondgebied. ,,Groot-Brittannië verlaat de EU en heeft geen inspraak over de toekomstige locatie. Dat is een beslissing voor de 27 EU-leiders." Zij komen op 29 april op een speciale brexit-top in Brussel bijeen.

De ChristenUnie pleit ervoor de EMA en de EBA aan Frankrijk te gunnen op voorwaarde dat Straatsburg wordt geschrapt als officiële zetel van het Europees Parlement ten gunste van Brussel. De Franse regering is daar altijd tegen geweest.

Delen

Terug naar boven