r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Britse regering wil nog dit jaar verkiezingen

dinsdag 18 april 2017, 14:29
gewijzigd

LONDEN (ANP) - De Britse premier Theresa May wil op 8 juni vervroegde verkiezingen houden. Dat stelde ze dinsdag buiten haar kantoor in Downing Street. May stelde dat politieke eenheid en daarmee een nieuwe mandaat nodig zijn voor de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de Europese Unie.

De premier is ervan overtuigd het juiste plan te hebben voor de brexit. ,,Maar de andere politieke partijen verzetten zich ertegen'', zei May die hard uithaalde naar zowel oppositiepartijen als kritische leden van het Hogerhuis. Labour, de Liberaal Democraten (LibDem) en Schotse nationalistische partij SNP kregen van haar de wind van voren.

De volgende parlementsverkiezingen stonden gepland voor 2020. May heeft voor haar voornemen brede parlementaire steun nodig. Twee derde van de parlementariërs in het Lagerhuis moet voor zo'n vervroegde stembusgang stemmen. Labour heeft al laten weten achter het voorstel te staan.

De Britse regering heeft eerder ontkend vervroegd verkiezingen te willen. May benadrukte dinsdag met tegenzin op te roepen tot vervroegde verkiezingen, maar geen andere keus te zien. ,,Daarom dien ik morgen een motie in bij het Lagerhuis, waarin ik oproep een algemene verkiezing te houden op 8 juni.'' De stemming is ook voorzien voor woensdag.

Het Britse vertrek uit de EU loopt bij een vervroegde stembusgang geen vertraging op, zei de woordvoerder van May tegen verslaggevers. ,,Functionarissen gaan door met hun werk en jullie hebben nog steeds ministers van Buitenlandse Zaken die eraan werken.''

De campagne voor komende verkiezingen leek dinsdag al direct te beginnen. LibDem-leider Tim Farron riep kiezers die een 'harde' brexit willen vermijden op hun stem aan zijn partij te gunnen. Labour-voorman Jeremy Corbyn zei graag een alternatief te willen bieden voor een regering die in zijn ogen op veel punten heeft gefaald.

Ook SNP-leider Nicola Sturgeon opende direct de aanval op de conservatieven van May. ,,De Tories zien een kans om het Verenigd Koninkrijk naar rechts te bewegen, er een harde brexit door te duwen en nog harder te bezuinigen'', twitterde ze. ,,Laten we het opnemen voor Schotland.''

Terug naar boven