r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Paaslog: Kan ik iets voor je doen?

Met dank overgenomen van C.D. (Dennis) de Jong, gepubliceerd op zondag 16 april 2017, column.

In het verleden heb ik wel vaker geschreven dat The Passion niet per se mijn meest favoriete tv-programma met Pasen is, maar het slotnummer van dit jaar, “Kan ik iets voor je doen?” van De Dijk maar nu uitgevoerd door Dwight Dissels als Jezus, raakte me. Zo vaak horen we in de winkel: “Wat kan ik voor u doen”, maar dan gaat het om je wat te verkopen en daarmee geld te verdienen. Zomaar, voor en met elkaar wat doen om niet, dat komt veel minder vaak voor en staat haaks op de impulsen uit onze neoliberale samenleving. En als het om godsdiensten gaat, waarom zou je wat doen voor iemand met een andere of juist geen godsdienstige overtuiging? Dat juist in The Passion, na de kruisiging, Jezus deze vraag stelt, geeft stof tot nadenken.

Als SP’ers vragen we nooit zomaar aan mensen: Kan ik iets voor je doen? Maar we luisteren wel naar wat ze te vertellen hebben. En dan maken we een plan: samen met hen en daarna, als het goed gaat, door henzelf verder uitgevoerd via een buurtcomité, huurderscollectief, studentenvakbond, of noem maar op. Zodat ook zij weer aan anderen kunnen vragen: Kan ik iets voor je doen?

Ondanks alle spanningen in de wereld, waar geloof een rol in speelt, zijn ook daar mensen te vinden die iets voor de ander willen doen. Op 25 april organiseer ik in het Europees Parlement een bijeenkomst met een aantal van die mensen: christenen die humanitaire hulp verlenen aan moslims in Irak en Syrië, moslims en christenen die in Bosnië samenwerken aan projecten om de meest kwetsbaren daar te helpen. En moslims, christenen, joden en boeddhisten die hetzelfde doen in Kirgizië. Met hulp van organisaties als KerkinActie en Religions for Peace.

Kan ik iets voor je doen? Kan ik iets voor je zijn? Werd die vraag maar vaker gesteld. Ik wens iedereen een gelukkig Pasen.


Terug naar boven