r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

EU: bescherming migrantenkind is prioriteit

woensdag 12 april 2017, 16:14
gewijzigd
Grensbewaking © Frontex
Bron: Copyright Frontex

BRUSSEL (ANP) - De bescherming van minderjarige migranten moet altijd vooropstaan in de asielprocedures. Zowel kinderen die met hun familie zijn als kinderen zonder begeleiding moeten van het moment dat ze de EU binnenkomen extra bijstand krijgen.

,,Het aantal kinderen dat aankomt in de EU is dramatisch gestegen'', aldus vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie woensdag in Brussel. ,,Zij zijn het meest kwetsbaar en moeten onze topprioriteit zijn. Dat is zowel onze morele als wettelijke verantwoordelijkheid.”

Een op de drie migranten is onder de achttien jaar. Ze lopen tijdens hun vlucht naar Europa grote risico’s om slachtoffer van geweld, mensensmokkel of uitbuiting te worden.

De commissie heeft een actielijst opgesteld waarbij het identificeren van het kind en familiehereniging bovenaan staan. Er moeten procedures komen voor het rapporteren en uitwisselen van informatie over kinderen die tijdens de reis vermist zijn geraakt.

De kinderbescherming moet vanaf hun aankomst betrokken zijn. Minderjarigen dienen toegang te hebben tot gezondheidszorg, psychosociale hulp, juridische bijstand en onderwijs, ongeacht hun asielstatus.

Niet-begeleide minderjarigen moeten zo snel mogelijk in een pleeggezin worden opgenomen of een voogd toegewezen krijgen.

Amnesty International verwelkomt de actie van de commissie. ,,De bescherming van kindvluchtelingen is dringend nodig”, zegt Iverna McGowan van de mensenrechtenorganisatie. ,,Tegelijk drong de commissie vorige maand aan op detentie van kinderen in landen waar dat nu niet is toegestaan. Dit bewijst de incoherente benadering van de commissie in het migratiebeleid.”

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven