r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tusk staat achter luchtaanval VS

vrijdag 7 april 2017, 13:26
gewijzigd
Donald Tusk, President of the European Council
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Amerikaanse aanval op een Syrische luchtmachtbasis was nodig als reactie op de ,,barbaarse’’ aanvallen met chemische wapens, aldus EU-raadsvoorzitter Donald Tusk. De VS tonen daarmee volgens hem ,,vastberadenheid’’.

De Pool liet weten dat de EU zal samenwerken met de Verenigde Staten om een einde te maken aan de ,,onmenselijkheid’’ in Syrië. Veel Europese leiders lieten al weten de Amerikaanse aanval een gepaste reactie te vinden.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft begrip voor de Amerikaanse actie. ,,Het herhaalde gebruik van chemische wapens kan niet onbeantwoord blijven'', zegt hij in een verklaring. De VS hebben de EU laten weten dat de aanvallen ,,beperkt'' waren en als doel hadden om verdere gruweldaden met chemische wapens af te schrikken, aldus Juncker.

Hij stelt dat er een duidelijk onderscheid is tussen luchtaanvallen op militaire doelen en het gebruik van chemische wapens tegen burgers. Juncker vindt dat de inspanningen om de ,,spiraal van geweld'' in Syrië in te dammen en vrede te bereiken moeten worden verdubbeld.

Het Europees Parlement heeft vrijdag besloten de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Ayman Soussan niet toe te laten. Hij zou maandag naar het parlement in Brussel komen voor een evenement over Syrië, maar parlementsvoorzitter Antonio Tajani heeft daar een stokje voor gestoken, liet zijn woordvoerder weten.

Onder anderen D66-Europarlementariër Marietje Schaake had protest aangetekend. Volgens haar is Soussan ,,de hoogste vertegenwoordiger van het Assad-regime in Europa''. Europese functionarissen zouden alleen met Syrische officials moeten praten als het gaat om de VN-vredesgesprekken of in de context van humanitaire hulp, aldus Schaake.

Terug naar boven