r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Britten zetten vertrek uit EU in gang

woensdag 29 maart 2017, 14:30
gewijzigd
Theresa MAY
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft woensdag het historische vertrek uit de Europese Unie officieel in gang gezet in Brussel. De Britse ambassadeur bij de EU, Sir Tim Barrow, overhandigde de afscheidsbrief iets voor 13.30 uur aan Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad.

De Britse premier Theresa May had de zogenoemde artikel 50-brief dinsdagavond plechtig ondertekend, waarna die per trein naar de andere kant van het Kanaal werd overgebracht. Het Britse EU-lidmaatschap loopt in principe over precies twee jaar af, ongeacht of er een akkoord over de boedelscheiding is.

De 27 overige regeringsleiders nemen over een maand een besluit over de richtlijnen waaraan de Europese Commissie zich bij de onderhandelingen moet houden. De gesprekken tussen EU-onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse tegenhanger David Davis worden naar verwachting in de tweede helft van mei afgetrapt.

,,Dit is dag 1 van een heel lange en moeilijke weg'', liet Barnier weten. ,,Dit is een droevige dag voor de EU.'' Het is volgens hem nu zaak om tot een voor beide partijen eerlijke deal te komen.

Naast het gebouw van de Europese Commissie vierden Europarlementariërs van de Britse anti-EU-partij UKIP, de drijvende kracht achter het referendum, een feestje in een kroeg. Op tafel stond een taart met daarop 'artikel 50' in feestelijk gekleurde letters.

Terug naar boven