r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Energielabel wordt overzichtelijker

woensdag 22 maart 2017, 10:40
Windmolens
Bron: © European Union, 20??

BRUSSEL (ANP) - Het wordt makkelijker om te beoordelen hoeveel energie huishoudelijke apparaten gebruiken. Daarvoor wordt het systeem van gekleurde energielabels overzichtelijker gemaakt. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben daar een onderhandelingsakkoord over bereikt.

De huidige categorieën A+, A++ en A+++ zijn misleidend voor consumenten en gaan verdwijnen, aldus de Europese Commissie. Op termijn worden apparaten als koelkasten, afwasmachines, televisies en stofzuigers ingedeeld in een zuinigheidsschaal van A tot en met G. Dat leidt volgens Brussel tot forse energiebesparing en zou huishoudens zo'n 500 euro per jaar schelen.

Door rekening te houden met innovatie moet het labelsysteem toekomstbestendiger worden. Verder komt er in 2019 een databank waarin consumenten het energieverbruik van producten kunnen vergelijken. Een soortgelijke database moet helpen het markttoezicht te versterken. Daarnaast worden de regels voor advertenties verduidelijkt.

De richtlijn gaat dit najaar in, maar het tijdstip van de invoering van de aangepaste schaal verschilt per apparaat. Voor witgoed, tv's en lampen is dat 2020, maar voor bijvoorbeeld verwarmingsketels en boilers kan het wel 2030 worden. Stofzuigers en droogtrommels staan naar verwachting pas in de loop van 2024 met de nieuwe labels in de winkel.

De Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC betreurt dat het allemaal zo lang moet duren. Ook sommige fracties in het Europees Parlement zijn die mening toegedaan.

Het parlement en de lidstaten moeten nog formeel instemmen met het akkoord.

Terug naar boven