r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Dijsselbloem: eurogroep bepaalt lot voorzitter

dinsdag 21 maart 2017, 8:17
gewijzigd
Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Jeroen Dijsselbloem ,,laat het aan de eurogroep over” hoe het verder moet met zijn voorzitterschap als hij geen (demissionair) minister van Financiën meer is. Zijn termijn als eurogroepbaas loopt in januari af.

Ook de vraag of het wenselijk zou zijn als hij als Kamerlid (voor de PvdA) zou kunnen aanblijven, vindt hij ,,te beantwoorden door mijn collega's", de andere achttien ministers van Financiën van de eurolanden. De vraag of hij zijn Kamerzetel zou kunnen of willen opgeven om eurogroepvoorzitter te blijven, omzeilt hij. ,,Wat een moeilijke vraag. Dat is iets voor later."

Hij zei dit maandag in Brussel waar hij voor het eerst als 'demissionair' voorzitter moest optreden. Tot er een nieuwe regering in Nederland is, blijft Dijsselbloem de eurogroep leiden. ,,De formatie kan lang duren", zei hij. ,,Maar in de politiek is niets continu. Aan alles komt een einde.”

Volgens Dijsselbloem moeten zijn EU-collega's zich over de toekomst uitspreken omdat de eurogroep hem tot voorzitter heeft benoemd, niet de Nederlandse regering. Hij zei dat de functie ,,een grote verantwoordelijkheid is, waar ik niet van weg loop." Hij is bezig aan zijn tweede mandaat van 2,5 jaar.

Dijsselbloem wil nu ,,een op een" met de eurogroep-ministers gaan praten over zijn opvolging. Sommige landen willen graag een vaste voorzitter. De Europese Commissie presenteert in mei een document met haar gedachten daarover.

Delen

Terug naar boven