r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

EU-parlement wil afvalstort terugdringen

dinsdag 14 maart 2017, 14:49
Vergaderzaal Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP) - Consumenten en bedrijven moeten veel zuiniger omspringen met grondstoffen, minder spullen weggooien en meer recyclen. Het Europees Parlement heeft voorstellen daarover dinsdag aangescherpt.

Zo zou in 2030 nog maar 5 procent van het Europese huishoudelijk afval op een stortplaats mogen belanden. De Europese Commissie stelde eind 2015 in haar plannen over de 'kringloopeconomie' nog het dubbele voor.

Nu wordt 44 procent van het afval in de EU gerecycled of gecomposteerd en dat zou 70 procent moeten worden als het aan het parlement ligt. Voor verpakkingsmateriaal zou dat zelfs naar 80 procent moeten.

Ook het verbranden van afval wordt aangepakt. En verspilling van voedsel moet over vijftien jaar zijn gehalveerd, aldus het parlement.

In Nederland en enkele andere EU-landen wordt overigens nauwelijks meer afval gestort. Maar Nederland moet wel aan de bak, reageert EU-parlementariër Bas Eickhout. Hij wijst op de ,,enorme'' overcapaciteit aan verbrandingsovens in Nederland. ,,We importeren zelfs afval uit andere landen. Dat wordt straks moeilijker. Lidstaten moeten meer afval gaan sorteren, en als het eenmaal gesorteerd is, mag het niet meer verbrand worden.''

Zijn CDA-collega Annie Schreijer-Pierik ziet de plannen als ,,een krachtige aansporing voor de landen met ouderwetse vuilnisbelten''. Zij wijst op de positieve kant van verbranding. ,,De innovatieve afvalsector in Nederland kan zelfs uit de bodem-as van afvalverbranding nog waardevolle metalen en mineralen herwinnen."

Het parlement gaat over de wetsteksten onderhandelen met de lidstaten als die hun standpunt hebben bepaald.

Meer over...

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven