r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Schotse premier wil referendum over onafhankelijkheid met 'echte keus'

maandag 13 maart 2017, 16:34
gewijzigd
Nicola Sturgeon © Europese Unie 2016 - Europees Parlement

EDINBURGH (ANP/RTR) - De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon eist eind 2018 of begin 2019 een nieuw referendum over onafhankelijkheid. Tegen die tijd moet duidelijk zijn wat de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie allemaal inhoudt. Pas dan kunnen de Schotten ,,een echte keus'' maken, voordat het ,,te laat is om onze eigen koers te bepalen''.

De Britse premier Theresa May stuurt aan op een 'harde brexit', dat wil zeggen ook uittreding uit de Europese binnenmarkt en douane-unie. Schotland wil daarvoor een uitzondering, maar Sturgeon zei dat haar regering hierover tegen een muur aanloopt en dat Londen de Schotten ,,geen centimeter tegemoet is gekomen''.

De woordvoerder van May zei dat een nieuw referendum verdeeldheid zal zaaien en economische onzekerheid brengen, op het slechtst denkbare moment. Hij zei dat May een partnerschap met de EU nastreeft dat voor het hele Verenigd Koninkrijk gunstig moet zijn.

De Schotten stemden in een referendum in 2014 tegen onafhankelijkheid. In het brexit-referendum in juni vorig jaar stemde een kleine meerderheid van de Britse bevolking voor uittreding uit de Europese Unie, maar was de meerderheid in Schotland en Noord-Ierland ervoor om in de EU te blijven. Volgens recente peilingen is de steun voor onafhankelijkheid in Schotland nu toegenomen.

Of er een nieuw onafhankelijkheidsreferendum komt beslist het Britse parlement in Londen. May heeft daar de steun van de meerderheid, maar zij riskeert een constitutionele crisis als zij de Schotten een nieuwe stemming onthoudt.

Een dezer dagen doet May een beroep op Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon. Daarmee beginnen de formele onderhandelingen over de Britse uittreding. Na twee jaar moeten ze zijn afgerond.

Delen

Terug naar boven