r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Polen steunt eindverklaring EU-top niet uit onvrede benoeming Tusk

vrijdag 10 maart 2017, 8:21
gewijzigd
Beata Szydlo, premier van Polen
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Poolse premier Beata Szydlo geeft geen steun aan de eindverklaring van de EU-top van donderdag in Brussel. Ze doet dit uit onvrede over de herbenoeming van haar landgenoot Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad. Een soort wraakoefening, zeggen ingewijden.

De conclusies van een top, in dit geval over onderwerpen als migratie, economie en veiligheidsbeleid, worden normaal gesproken door alle leiders onderschreven. Nu Polen dat weigert, wordt het een verklaring van de overige 27 landen. Dat heeft geen belangrijke politieke gevolgen, maar wordt in Brussel wel beschouwd als een verkeerd signaal voor de eensgezindheid die de EU wil uitdragen.

Tusk zei in zijn aanvaardingstoespraak zijn herbenoeming juist te zien als een ,,uiting van onze eenheid vandaag’’. Wel zei hij zich ervan bewust te zijn dat dat paradoxaal kan klinken, gezien het gebrek aan steun van zijn eigen land. ,,Ik zal zonder uitzondering met jullie allemaal werken, want ik ben echt toegewijd aan een verenigd Europa", verzekerde de Poolse oud-premier.

Tusk gaf ook een waarschuwing af aan zijn landgenoten. ,,Wees voorzichtig met de bruggen die je verbrandt, als ze weg zijn kun je er nooit meer overheen." Hij zei er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de Poolse regering niet geïsoleerd raakt in Brussel. Szydlo zei daar niet bang voor te zijn. Premier Mark Rutte zei de opstelling van Polen ,,te betreuren".

PiS, de conservatief-populistische partij van Szydlo, reageerde teleurgesteld op de herbenoeming van politieke vijand Tusk. De partij noemde het een slecht voorteken voor de discussie over de toekomst van Europa. Vrijdag komen de leiders, zonder de Britse premier Theresa May, bijeen om hier verder over te praten.

Terug naar boven