r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Commissie over Nederland: goede economische cijfers met een paar zwakke punten

vrijdag 24 februari 2017, 15:05
Nederland
Bron: © Liesbeth Weijs

DEN HAAG (PDC) - Nederland doet het goed, maar onze economie kent een aantal zwakke punten die verdere groei kunnen belemmeren. Dat vindt de Europese Commissie. Zij presenteerde deze week het "winterpakket" van het Europees semester. Hierin geeft de Commissie een analyse van de economieën van de lidstaten en let ze vooral op waar de zwaktes van iedere lidstaat zitten. De lidstaten kunnen mede op basis van deze analyses maatregelen nemen.

De Commissie is tevreden over de aanhoudende groei van de Nederlandse economie en het verwachtte begrotingsoverschot in 2017. Zeker omdat Nederland een paar jaar terug nog onder verscherpt toezicht omdat het begrotingstekort boven de drie procent uit dreigde te komen.

De Nederlandse overheid investeert relatief weinig en blijft vooral achter op het terrein van innovatie, het onderwijs en duurzame energie. Op de huizenmarkt dreigt oververhitting en de hoge huizenprijzen leiden tot hoge schulden bij huishoudens. Die hoge schuldenlast is al jaren een doorn in het oog van de Commissie omdat het ook problemen kan creëren voor de Nederlandse pensioenen. Nederland heeft ook niet genoeg werk gemaakt van de aanbevelingen om de lasten op arbeid te verlagen en onevenwichtigheden op de arbeidsmarkt aan te pakken.

Nederland moet in april de plannen voor economische ontwikkeling op de middellange termijn inleveren. De Commissie realiseert zich tegelijkertijd dat een aantal maatregelen pas genomen zal kunnen worden als Nederland een nieuwe regering heeft.

Bron: Europese Commissie

Delen

Terug naar boven