r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Onderzoek naar oud-EP-voorzitter Martin Schulz

vrijdag 24 februari 2017, 8:20
gewijzigd
European Council
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Het Europees bureau voor fraudebestrijding OLAF onderzoekt de handel en wandel van Martin Schulz, de voormalig voorzitter van het Europees Parlement. Schulz is in Duitsland momenteel SPD-kandidaat voor het bondskanselierschap.

Over de 61-jarige Schulz deden al enige tijd verhalen de ronde dat hij tijdens zijn periode als EP-voorzitter van 2012 tot januari dit jaar bepaalde mensen zonder goede reden promotie liet maken en onterechte bonussen toekende. Der Spiegel noemde Markus Engels, Schulz' huidige campagneleider in Duitsland, als een van de mensen die profiteerden.

OLAF bekijkt momenteel op basis van de gegevens of een volledig fraude- en corruptieonderzoek is gerechtvaardigd. De dienst is verplicht bij een melding van mogelijke fraude een vooronderzoek in te stellen.

De begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement heeft een lange reeks vragen over de beschuldigingen gesteld aan het parlementsbestuur. Die zijn nog niet officieel beantwoord, maar bronnen rond het parlement laten weten dat vooralsnog geen onregelmatigheden zijn aangetroffen.

De regeling met Engels over onder meer reiskosten zou zijn goedgekeurd omdat die goedkoper was dan een officieel dienstverband. En rondom de promoties zou niets ongewoons aan de hand zijn.

Schulz doet het in Duitsland in de peilingen momenteel bijzonder goed. Hij ligt zelfs voor op zittend bondskanselier Angela Merkel (CDU). De voorzitter van de controlecommissie van het EU-parlement, Ingeborg Grässle, is een partijgenoot van Merkel.

,,Grässle heeft dit waarschijnlijk ingestoken want het is niet echt nieuw’’, zegt Dennis de Jong (SP), die lid en rapporteur is van de parlementscommissie in een reactie. ,,In het rapport van vorig jaar werden die benoemingen en het gebruik van privéjets al genoemd. Dat wordt nu in de politieke strijd opgerakeld.’’

Of Schulz echt de fout in is gegaan zegt De Jong niet te kunnen beoordelen. ,,Maar zowel met de benoemingen als de privéjets balanceerde hij op het scherpst van de snede.''

Over een maand stemt de controlecommissie over het eindrapport.

Delen

Terug naar boven