r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ex-premier Blair roept op tot verzet tegen brexit

vrijdag 17 februari 2017, 9:54
Europese vlag
Bron: © PDC

LONDEN (ANP) - De voormalige Britse premier Tony Blair wil dat Britten zich met alle middelen gaan verzetten tegen de brexit, het vertrek uit de Europese Unie. Blair doet zijn oproep volgens Britse media vrijdag in een toespraak bij de pro-Europese actiegroep Open Britain.

,,Wij moeten keihard zeggen waar het op staat en de werkelijke kosten van de brexit openbaren,'' aldus Blair. Hij noemt het beleid van de Conservatieve regering van Theresa May ,,van de klif rennen'' . Als we niet proberen dit te verhinderen zullen toekomstige generaties ons dat erg kwalijk nemen, waarschuwt Blair. ,,Dit is geen tijd voor terugtrekking, onverschilligheid of wanhoop, het is tijd om op te staan en te verdedigen waar we in geloven'', aldus Blair.

Blair bekritiseerde ook de manier waarop patriottisme volgens hem wordt misbruikt in de brexit-discussie. ,,Wij zijn niet voor de EU omdat we nergens vandaan komen, maar juist omdat we trotse Britten zijn die geloven dat ons land in de 21e eeuw partner moet blijven van de grootste politieke unie en grootste markt, hier pal voor de deur. Dit niet ten koste van ons nationaal belang maar om dat belang te dienen.''

De nu 63-jarige Blair was van 1997 tot 2007 premier namens de Labour-partij.

Terug naar boven