r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Juncker wil geen tweede termijn

zaterdag 11 februari 2017, 17:31

BERLIJN (ANP) - Jean-Claude Juncker wil geen tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft hij gezegd tegen de zender Deutschlandfunk. Het interview wordt zondag uitgezonden.

Juncker (62) was eerder minister van Financiën en premier van Luxemburg. Hij is nu halverwege zijn termijn, die in 2019 afloopt. Juncker geldt als een van de meest ervaren Europese politici. Tussen 2005 en 2013 was hij voorzitter van de eurogroep.

Aan de verkiezing van Juncker ging een maandenlange politieke strijd vooraf. Voorheen droegen de Europese regeringsleiders een kandidaat voor het EU-voorzitterschap voor. Maar sinds 2014 wordt de EU-commissievoorzitter voorgedragen door de grootste fractie in het Europees Parlement.

Bij het begin van zijn ambtstermijn had Juncker zich voorgenomen constructief te werken en mensen weer vertrouwen in Europa te geven. Nu moet hij het vertrek van Groot-Brittannië uit de unie in goede banen zien te leiden.

Juncker waarschuwde dat de Britten zullen proberen de overige 27 lidstaten tegen elkaar uit te spelen, door land A één ding, land B wat anders en land C weer iets anders te beloven.

Delen

Terug naar boven