r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Dijsselbloem duwt Athene richting goede spoor

zaterdag 11 februari 2017, 11:14
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Griekenland en zijn geldschieters hebben ,,aanzienlijke voortgang geboekt” om het land financieel en economisch weer op het spoor te krijgen. Dat verklaarde eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van door hem belegd spoedoverleg vrijdag in Brussel met de Griekse minister Euklides Tsakalotos (Financiën).

Volgens bronnen in Brussel hebben de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezamenlijk een pakket maatregelen voorgesteld dat moet leiden tot een begrotingsoverschot van 3,5 procent (exclusief de terugbetalingen en rente) in 2018 en daarna.

Om dat te bereiken zou Athene nog voor medio 2018, als het huidige steunprogramma van 86 miljard euro afloopt, 1,8 miljard euro extra moeten bezuinigingen. Ook daarna moet er voor 1,8 miljard euro extra in de pensioenen en belastingen worden ingegrepen.

Het voorstel is opmerkelijk omdat de EU en het IMF al maanden ruziën over de aanpak van de Griekse crisis. De Grieken willen zich tot nu toe niet vastleggen op begrotingsafspraken na 2017.

Dijsselbloem verwacht nu dat de delegatie die controleert of Griekenland zich aan de afgesproken hervormingen houdt (IMF, Europese Commissie en Europese Centrale Bank) volgende week weer naar Athene kan. Al enkele weken zijn de onderhandelaars niet meer welkom, waardoor het hulpprogramma hapert.

In juli moet Griekenland een betaling en aflossing van 7,5 miljard euro doen.

Delen

Terug naar boven