r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Eurocommissaris: auto-industrie leert niet van dieselgate

donderdag 9 februari 2017, 13:55
Motor van een Volkswagen Touareg 2.5 TDI SE, foto: The Car Spy
Bron: Te Car Spy

BRUSSEL (ANP) - De auto-industrie en de lidstaten hebben hun houding niet gewijzigd sinds het dieselschandaal. Verschillende landen weigeren emissiegegevens te delen met Brussel, dat opheldering eist over het falen van de nationale toezichthouders om gesjoemel met dieselauto’s boven water te krijgen.

Dat zei EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Industrie) donderdag in het EU-parlement op de laatste zitting van de onderzoekscommissie naar 'dieselgate'. Bienkowska begon in december een juridische procedure tegen zeven EU-landen, waaronder Duitsland en Groot-Brittannië, omdat zij de milieuregels niet naleven.

Volgens EU-parlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66), co-rapporteur van de enquêtecommissie, zijn de resultaten van de onderzoeken die de Duitsers en de Britten zelf naar het gesjoemel hebben uitgebracht openbaar. ,,Maar de emissiecijfers niet. Dat is kwalijk. Net als dat Duitsland en Frankrijk nooit boetes hebben uitgedeeld aan Volkswagen en Renault terwijl duidelijk was dat zij sjoemelden. Er moet hard worden opgetreden, bijvoorbeeld door de typegoedkeuring van een auto in te trekken. Geen enkele lidstaat heeft dat gedaan."

Om gesjoemel in de toekomst te bestrijden, stuurt het parlement aan op een krachtiger Europees toezicht. Nu zijn de nationale autoriteiten - in Nederland de RDW - verantwoordelijk voor de emissietesten van motoren, de typegoedkeuring van auto’s en het markttoezicht. Bienkowski kondigde donderdag aan dat ,,er meer juridische zaken zullen volgen” tegen regeringen die geen stappen ondernemen tegen bedrog in de auto-industrie.

Delen

Terug naar boven