r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Van Lagerhuis mag May brexit in gang zetten

woensdag 8 februari 2017, 22:05
Big Ben in London © © Hans Nielen
Bron: © Hans Nielen

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis heeft premier Theresa May woensdagavond toestemming gegeven de procedure die moet leiden tot de uittreding uit de Europese Unie, in gang te zetten. Pogingen van pro-Europese parlementariërs in tweede termijn nog wat extra voorwaarden aan haar brexitplan toe te voegen, haalden niets uit.

Het is May's bedoeling de onderhandelingen over de scheiding van de EU uiterlijk 31 maart te beginnen. Ze kreeg groen licht van het Lagerhuis, met 494 tegen 122 stemmen. Daarmee kwam een eind aan dagenlang politiek gebakkelei, dat de kleine parlementaire meerderheid van May danig op de proef stelde.

Voordat het van kracht wordt, moet het wetsontwerp nog worden goedgekeurd door het Hogerhuis. Daarin heeft de conservatieve partij van May geen meerderheid. Gezien de stemverhouding van woensdag is de hoop gerechtvaardigd dat de leden van het House of Lords, niet gekozen, ook vrij gemakkelijk akkoord zullen gaan. Ze buigen zich op 20 februari over de materie.

Brexitminister David Davis sprak van een historische overwinning. ,,Een grote meerderheid om door te gaan met de onderhandelingen over ons vertrek uit de EU en over een sterk, nieuw partnerschap met haar lidstaten.'' Het opnieuw uittekenen van de rol van Groot-Brittannië op het Europese toneel wordt hoe dan ook een complexe opdracht, met onderwerpen als handel, immigratie en veiligheid. Dat kan jaren in beslag nemen.

Het debat was woensdag af en toe rancuneus als gevolg van de breuklijnen in de Britse politiek na het referendum. De Schotse nationalisten bleven pleiten ten gunste van de EU. Oppositiepartij Labour was ernstig verdeeld. Leider Jeremy Corbyn had gezegd brexit te steunen, ook als zijn amendementen het niet zouden halen.

Tientallen partijgenoten vielen hem af, onder wie Clive Lewis, de woordvoerder economische zaken. Hij vertrok nog voor de stemming. ,,Ik kan niet met een gerust geweten instemmen met iets waarvan ik denk dat het uiteindelijk zeer schadelijk is de stad, die ik mag vertegenwoordigen en liefheb.'' De Labour-aanhang in de welvarender steden waren voor de EU, die in de armere, industriële gebieden tegen.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven