r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

EU en VN veroordelen nederzettingenwet Israël

dinsdag 7 februari 2017, 23:00
Mogherini visits the Republic of Korea
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU-buitenlandchef Federica Mogherini en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres hebben dinsdag scherpe kritiek geuit op Israël vanwege de legalisatie van duizenden kolonistenwoningen op Palestijns grondgebied.

Het Israëlisch parlement nam maandagavond de wet aan die dat regelt. Alleen het Israëlisch hooggerechtshof kan de wet nog tegenhouden.

Mogherini noemde de wet een nieuwe en gevaarlijke drempel op weg naar vrede. ,,Dergelijke nederzettingen vormen een obstakel voor vrede en een bedreiging voor de levensvatbaarheid van een tweestatenoplossing," zei ze. ,,Het zal de realiteit verankeren van één staat met ongelijke rechten, voortdurende bezetting en conflicten.’’ Ze benadrukte dat de EU de nederzettingen als illegaal beschouwt.

Guterres liet weten dat de wet in strijd is met het het internationaal recht. ,,De secretaris-generaal wijst er op dat acties die een tweestatenoplossing hinderen, moeten worden vermeden," aldus zijn woordvoerder Stephane Dujarric in een verklaring.

Meer over...

Delen

Terug naar boven