r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Dijsselbloem haalt uit naar IMF

dinsdag 7 februari 2017, 16:32
President TUSK meets Jeroen DIJSSELBLOEM, President of the Eurogroup
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet als belangrijke geldschieter van Griekenland wel eerlijk zijn over de eisen die het aan het land heeft gesteld. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag bij RTLZ.

Het IMF benadrukt al langere tijd dat de Grieken een te hoge prijs betalen voor alle hervormingen en bezuinigingen die ze de afgelopen jaren hebben moeten doorvoeren. Maar het IMF heeft die grote offers zelf ook van de Grieken gevraagd, stelde Dijsselbloem. ,,Daar wassen ze nu een beetje de handen van schoon. Dat vind ik niet erg sterk'', aldus de bewindsman, die ook voorzitter van de eurogroep is.

Dijsselbloem reageerde op het jongste rapport van het IMF over Griekenland. Volgens de minister is het rapport heel somber, terwijl er inmiddels sprake is van economische groei en behoorlijk goed herstel.

Het IMF vindt de schulden van Griekenland onhoudbaar. Zij hangen als een molensteen rond de nek van Athene. (Gedeeltelijke) kwijtschelding kan volgens het fonds soelaas bieden.

Dijsselbloem sluit kwijtschelding uit. Een verlichting van schulden door langere looptijden of lagere rentes is wel aan de orde. In december is hierover een nieuw pakket afgesproken.

,,Dat scheelt op de langere termijn behoorlijk geld. We zijn bereid om half 2018 opnieuw te kijken wat er nog mogelijk is en nodig is.'' Dijsselbloem benadrukt dat de leningen wel gewoon moeten worden terugbetaald.

Delen

Terug naar boven