r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

#TellMyStory: Commissie lanceert Lorenzo Natali-mediaprijs 2017

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op dinsdag 7 februari 2017.

Vandaag kondigt de Europese Commissie de start aan van de inschrijving voor de Lorenzo Natali-mediaprijs 2017 voor uitzonderlijke verslaggeving over ontwikkeling en uitroeiing van armoede. Beroeps- en amateurjournalisten, radio- en televisiejournalisten en bloggers kunnen meedingen.

Neven Mimica, Europees commissaris voor internationale samenwerking en ontwikkeling: “Dit jaar bestaat de Lorenzo Natali-mediaprijs 25 jaar. We hebben de prijs in de loop der jaren uitgebreid om zowel amateur- als beroepsjournalisten te erkennen, maar het doel blijft hetzelfde: de beste verslaggeving over ontwikkelingsvraagstukken onder de aandacht brengen. Ik moedig journalisten aan om aan de wedstrijd deel te nemen en hun krachtige verhalen te delen met ons en de rest van de wereld.

De Lorenzo Natali-mediaprijs, die wordt gelanceerd met de hashtag #TellMyStory, huldigt de beste tradities van de journalistiek met krachtige en ontroerende verhalen die een stem geven aan hen die vaak niet of weinig worden gehoord.

De prijs biedt journalisten de gelegenheid om hun verslaggeving over ontwikkeling, uitroeiing van armoede en democratie onder de aandacht te brengen, en mensen te inspireren om het leven in hun eigen gemeenschappen te verbeteren.

De Lorenzo Natali-mediaprijs wordt uitgereikt aan één amateur- en één beroepsjournalist uit elk van de volgende regio's: Afrika; de Arabische wereld en het Midden-Oosten; Azië en de Stille Oceaan; Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied; en Europa. Elke winnaar krijgt 5 000 euro.

Naast de bovengenoemde hoofdthema's is er dit jaar ook een “speciale prijs voor de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging”, voor inspirerende verhalen en initiatieven ter bevordering van deze vrijheid evenals de eerbiediging van religieuze diversiteit en interreligieuze samenwerking. De speciale prijzen van elk 5 000 euro worden uitgereikt aan één amateur- en één beroepsjournalist.

De speciale prijs wordt gefinancierd door Ján Figeľ, speciaal gezant voor de bevordering van de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging buiten de Europese Unie. Hij werd in mei 2016 aangesteld door de voorzitter van de Europese Commissie.

Ook de prijs in deze speciale categorie zal worden uitgereikt aan één amateur- en één beroepsjournalist.

Inzendingen voor de hoofdprijs en de speciale categorie worden beoordeeld door een onafhankelijke jury, die eveneens een extra hoofdprijs van 5 000 euro aan een van de winnaars toekent.

Alle 13 winnaars zullen hun prijs ontvangen tijdens de Europese ontwikkelingsdagen 2017 in Brussel in juni van dit jaar.

Procedure voor deelname

Beroeps- en amateurjournalisten worden uitgenodigd om hun bijdragen over de thema's van de Lorenzo Natali-mediaprijs in te dienen. De reportage mag in elke vorm zijn geproduceerd, d.w.z. online gepubliceerd (zoals blogs), voor geschreven pers, of in de vorm van een korte radio-, video- of tv-uitzending. Zie hieronder voor meer informatie over de registratie en de informatie over de regels. U kunt uw reportage indienen van 7 februari tot 10 maart 2017. Klik hier voor alle regels en criteria.

Achtergrond

25 jaar geleden werd de Lorenzo Natali-mediaprijs ingesteld door de Europese Commissie. Deze prijs wordt uitgereikt ter nagedachtenis van Lorenzo Natali, voormalig EU-commissaris voor ontwikkeling en een fervent voorvechter van de vrijheid van meningsuiting, democratie, mensenrechten en ontwikkeling.

Meer informatie

Website van de Lorenzo Natali-mediaprijs: http://ec.europa.eu/europeaid/lnp

Regels en criteria: https://ec.europa.eu/europeaid/lnp/lorenzo-natali-prize/rules-faq_en (ntb)

Registreren: http://lorenzonataliprize.eu/login.php (ntb)

Europese Ontwikkelingsdagen: https://www.eudevdays.eu/

IP/17/216

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Terug naar boven