r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Trump eind mei bij NAVO-top in Brussel; deze week eurocommissarissen naar VS

maandag 6 februari 2017, 13:04
Donald Trump
Bron: flickr/Gage Skidmore

BRUSSEL/WASHINGTON (ANP) - Donald Trump is eind mei aanwezig bij een NAVO-top in Brussel. Dat heeft de Amerikaanse president bevestigd in een telefoongesprek met NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Hoewel Trump het militaire bondgenootschap eerder achterhaald noemde, benadrukte hij nu het belang van de alliantie. Beide leiders bespraken de voortgang in de strijd tegen terrorisme, de defensie-uitgaven van de 28 NAVO-lidstaten en de noodzaak om de kosten eerlijker te delen.

Ook de situatie en de vooruitzichten op vrede in Oost-Oekraïne kwamen ter sprake. Stoltenberg beklemtoonde het belang van zowel dialoog als een stevige verdediging tegenover Moskou.

Het is de bedoeling dat tijdens de top in Brussel het nieuwe NAVO-hoofdkwartier officieel wordt geopend. Tijdens zijn bezoek aan Europa woont Trump op 26 en 27 mei ook de G7-topconferentie van rijke landen bij op Sicilië.

Een datum voor een top in Brussel tussen de EU en de VS is er nog niet. De voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie nodigden Trump hier daags na zijn verkiezing voor uit. ,,De uitnodiging ligt nog op tafel. We staan in contact om een geschikt tijdstip te vinden'', zei een commissiewoordvoerder maandag. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence komt over twee weken naar Brussel voor gesprekken met EU- en NAVO-leiders.

Deze week reizen twee EU-commissarissen naar Washington. Dimitris Avramopoulos (Migratie en Binnenlandse Zaken) bespreekt woensdag met de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly ,,mondiale migratie-uitdagingen’’ en veiligheidssamenwerking. EU-buitenlandchef Federica Mogherini heeft in de VS een ontmoeting met onder anderen minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.

Delen

Terug naar boven