r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tienpuntenplan EU tegen migratie Noord-Afrika

vrijdag 3 februari 2017, 13:15

VALLETTA (ANP) - De Europese Unie is vastberaden het aantal migranten vanuit Afrika terug te dringen. De 28 regeringsleiders en staatshoofden namen vrijdag op een top in Malta een tienpuntenplan aan dat de migratie via de Middellandse Zee een halt moet toeroepen. Speerpunt van de zogeheten Malta Verklaring is Libië, dat het vertrekpunt is voor meer dan 90 procent van de bootmigranten uit Afrika.

Om de mensensmokkel via gammele bootjes te stoppen, wordt meer personeel, schepen, geld en training beschikbaar gesteld voor de Libische kustwacht. De EU gaat ook samen met de VN proberen de omstandigheden te verbeteren in de Libische detentiekampen waar de veelal Afrikaanse migranten worden opgesloten.

Ook wordt energie gestoken in snellere terugkeer naar het land van herkomst en betere controles van de landgrenzen. In eerste instantie wordt 200 miljoen euro vrijgemaakt. Een belangrijke rol is weggelegd voor Italië, dat donderdag een akkoord sloot met de Libische premier Fayez Seraj om diens regering steviger in het zadel te helpen. De Italianen zouden onder meer het personeel in de kampen gaan opleiden en voor medicijnen zorgen.

Premier Mark Rutte benadrukte eerder op de dag het belang om afspraken met Noord-Afrika te maken om ,,de stroom met grotendeels kansloze migranten in te dammen''. Hij wees erop dat de Libië geen centrale regering heeft, waardoor het maar de vraag is of afspraken met dat land kunnen worden uitgevoerd. Volgens Rutte heeft Italië ,,meer dan wie ook in Europa goede betrekkingen met Libië''.

Organisaties als Oxfam, Amnesty en VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben scherpe kritiek, vanwege de mensonterende situatie in de kampen. Volgens de VN zijn marteling, verkrachting en dwangarbeid er geen uitzonderingen.

De Tweede Kamer zei donderdag alleen akkoord te gaan met een Libië-deal als kan worden gegarandeerd dat mensen in Libië veilig en humaan worden opgevangen.

De EU-leiders beloven de doelen in de verklaring snel uit te voeren. Ze bezweren dat ze de mensenrechten, het internationaal recht en de Europese waarden zullen respecteren.

Delen

Terug naar boven