r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-parlement kort Marine Le Pen met 8500 euro

woensdag 1 februari 2017, 11:47
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Marine Le Pen moet minimaal 8500 euro per maand aan salaris en onkostenvergoedingen inleveren omdat ze weigert 298.392 euro te betalen aan het Europees Parlement. De voorzitster van de Franse nationalistische partij Front National (FN) had tot 1 februari de tijd gekregen het loon van een medewerkster terug te storten nadat bleek dat die vrouw de betreffende vijf jaar niet in het EU-parlement maar op het FN-bureau in Frankrijk werkte.

Nu de deadline is verstreken, houdt het parlement voorlopig de helft van haar bruto maandsalaris (8484 euro) in, de volledige maandvergoeding voor kantoor (4320 euro) en de helft van haar dagvergoedingen. Dat is 306 euro voor elke dag dat ze in het parlement aanwezig is.

Volgens bronnen in het parlement heeft de accountant haar woensdagmorgen schriftelijk van de 'administratieve maatregel' op de hoogte gesteld. Haar loon wordt meteen deze maand gehalveerd, de kantoorvergoeding kan pas in maart worden ingetrokken.

Het parlement wacht ook nog op de terugbetaling van 41.554 euro van de Franse presidentskandidaat voor FN. Die rekening is haar in januari gestuurd vanwege een onterechte vergoeding in 2011 voor een parlementair medewerker die in werkelijkheid Le Pens lijfwacht was.

Le Pen doet de zaak af als ,,politieke manipulatie'' en zegt een rechtszaak aan te spannen. Maar die heeft geen opschortende werking, meent het parlement.

Delen

Terug naar boven