r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Koenders wil Europa hervormen

vrijdag 27 januari 2017, 8:27
gewijzigd
Bert Koenders
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Nu de Amerikaanse president Donald Trump zijn handen aftrekt van Europa, ziet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken mogelijkheden om Europa te hervormen. ,,Niet meer Europa en ook niet minder. We hebben een ander Europa nodig,'' stelt Koenders in een opinie in het AD.

,,Als het Europees Parlement echt vindt dat het te weinig te doen heeft, kan het ook best de helft kleiner. En in elk geval op één plek - het maandelijkse verhuiscircus is een gotspe."

Europarlementariërs moeten wat Koenders betreft veel meer onder de mensen komen. ,,Zolang zij de helft van hun tijd in vergaderzalen doorbrengen, krijgt het Europees Parlement wat mij betreft minder invloed bij belangrijke onderhandelingen, zoals over de brexit of over hoe de EU betaald wordt. Daar hebben we volksvertegenwoordigers voor nodig die weten wat er onder de mensen speelt."

,,We moeten vanaf dag één werk maken van integratie: de taal leren, naar school en aan het werk. Ook hier moeten we optreden tegen valsspelers. Dat doen we door snel de samenwerking te verbeteren met landen als Tunesië en Marokko, Mali of Nigeria over het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Waarbij de EU alle instrumenten moet kunnen inzetten - van ontwikkelingssamenwerking tot handel."

Delen

Terug naar boven