r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Inflatie in eurozone bijna verdubbeld

woensdag 18 januari 2017, 15:16
gewijzigd
Vlag Europese Unie
Bron: © European Union, 2017

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in december hard opgelopen in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit een tweede raming die het Europees statistiekbureau Eurostat woensdag heeft gepubliceerd.

Het prijspeil in de eurolanden steeg vorige maand gemiddeld met 1,1 procent, na een inflatie van 0,6 procent in november. Bij een eerdere raming begin deze maand werd ook al uitgegaan van 1,1 procent inflatie.

De inflatie werd vooral gestuwd door de hogere prijzen voor brandstof voor de transportsector en duurdere groenten. Gas, telefonie en persoonlijke verzorgingsproducten waren juist iets goedkoper.

De zogeheten kerninflatie, zonder de beweeglijke prijzen van energie en vers voedsel, kwam vorige maand uit op 0,9 procent. Daarmee was die een fractie hoger dan in november.

In de meeste EU-lidstaten liep de inflatie op jaarbasis op in vergelijking met een maand eerder. Desalniettemin hadden Bulgarije, Ierland en Roemenië een negatieve inflatie. Estland (2,4 procent) en België (2,2 procent) hadden de hoogste inflatie. In Nederland steeg het prijspeil met 0,7 procent.

Terug naar boven