r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Guy Verhofstadt geen kandidaat EU-parlement

dinsdag 17 januari 2017, 10:53
gewijzigd
Guy Verhofstadt voert het woord in het Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP) - Guy Verhofstadt heeft zich dinsdagmorgen teruggetrokken als kandidaat voor het voorzitterschap van het EU-parlement. De liberale Belgische oud-president deed dat enkele minuten voor de eerste stemronde begon, maakte de vertrekkende voorzitter Martin Schulz bekend.

De 751 leden van het parlement kiezen in Straatsburg een opvolger voor de sociaaldemocraat Schulz die de Duitse landelijke politiek ingaat. Er zijn nu nog zes kandidaten over die hem hopen op te volgen.

De kans dat de grootste fractie in het parlement, de EVP van de christendemocraten, de toppositie binnenhaalt voor haar kandidaat Antonio Tajani (63), is gestegen nu Verhofstadt zich heeft teruggetrokken. In een verklaring spreekt de Belg de steun van zijn fractie van liberalen en democraten (ALDE) uit voor Tajani. Diens grootste concurrent is de sociaaldemocraat Gianni Pittella (58) van de S&D.

Een coalitie van de EVP (217 zetels) en ALDE (68 zetels) is onvoldoende voor de Italiaanse oud-EU-commissaris om de benodigde absolute meerderheid van 376 zetels te krijgen. Daar worden zonodig drie stemrondes voor gehouden. Mocht daarna nog steeds niemand een absolute meerderheid hebben, dan gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar een vierde ronde, dinsdag om 20.00 uur. In deze finale tellen gewoon de meeste stemmen.

Terug naar boven