r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Malta vindt migratie eerste EU-prioriteit

woensdag 11 januari 2017, 16:05
Vluchtelingenkamp in Turkije © Europese Unie 2016, Europees Parlement

VALETTA (ANP) - ,,Europa moet ophouden met de vinger te wijzen naar de mensen die op populistische partijen stemmen, maar aandacht schenken aan hun zorgen. We komen er niet onderuit over migratie te debatteren, en te luisteren naar de zorgen van burgers.”

Dat zei de premier van Malta, de sociaal-democraat Joseph Muscat, woensdag in hoofdstad Valetta bij de officiële ceremonie waarmee zijn land het halfjaarlijks roterende EU-voorzitterschap overnam van Slowakije. Het is voor het eerst dat het Zuid-Europese eilandenstaatje met 415.000 inwoners de leiding krijgt over de Europese ministerraden.

Voor Malta, dat zelf met duizenden Afrikaanse bootvluchtelingen te maken heeft, staat migratie bovenaan de prioriteitenlijst. Volgens Muscat kan het gebrek in andere EU-landen aan solidariteit met ‘overspoelde’ landen als Griekenland en Italië worden opgelost als de Europese buitengrenzen, zowel de lands- als zeegrenzen, veiliggesteld worden. ,,Dan zullen de andere lidstaten meer bereid zijn vluchtelingen over te nemen.”

President Marie Louise Coleiro Preca, die de voltallige Europese Commissie ontving, pleitte voor een andere EU, zonder te breken met tradities en waarden. ,,We hebben een unie nodig voor de mens. Een sociale, democratische en solidaire EU zonder uitsluiting, stigmatisering en verdeeldheid.”

In Brussel grepen de groenen in het EU-parlement de gelegenheid aan om Malta als belastingparadijs te hekelen. Volgens een nieuw rapport van de fractie voldoet Malta aan alle criteria die Brussel heeft opgesteld voor een zwarte lijst met belastingparadijzen. De lidstaten stellen die lijst dit jaar samen, maar alleen voor niet-EU-landen.

Terug naar boven