r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

De zeven kandidaten voor het voorzitterschap van het Europees Parlement

woensdag 11 januari 2017, 10:28
Voorzittershamer
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (PDC) - Dinsdag 17 januari kiest het Europees Parlement zijn nieuwe voorzitter. Iedere fractie uit het parlement had een kandidaat naar voren geschoven; Guy Verhofstadt (ALDE)trok zich kort voor de verkiezing terug. Dit zijn op alfabetische volgorde de kandidaten:

 • Eleonora Florenza (GUE/NGL)

  Eleonora Forenza (1976) is sinds 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement. Forenza maakt namens "Lista Tsipras-L'Altra Europa" deel uit van de Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links en komt uit Italië.

 • Jean Lambert (Groenen/EVA)

  Jean Lambert (1950) is sinds 20 juli 1999 lid van het Europees Parlement. Lambert maakt namens de "Green Party" deel uit van de Fractie Groenen/Europese Vrije Alliantie en komt uit het Verenigd Koninkrijk.

 • Piernicola Pedicini (EVDD)

  Piernicola Pedicini (1969) is sinds 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement. Pedicini maakt namens "Movimento 5 Stelle" deel uit van de Fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie en komt uit Italië.

 • Gianni Pitella (S&D)

  Gianni Pittella (1958) is sinds 20 juli 1999 lid van het Europees Parlement. Pittella maakt namens de "Partito Democratico" deel uit van de Fractie Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten en komt uit Italië.

 • Laurentiu Rebega (ENF)

  Laurenţiu Rebega (1976) is sinds 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement. Rebega maakt namens "Independent" deel uit van de Fractie Europa van Naties en Vrijheid en komt uit Roemenië.

 • Helga Stevens (ECR)

  Helga Stevens (1968) is sinds 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement. Stevens maakt namens "Nieuw-Vlaamse Alliantie" deel uit van de Fractie Europese Conservatieven en Hervormers en komt uit België.

 • Antonio Tajani (EVP)

  De Italiaan Antonio Tajani (1953) is sinds 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement en werd op 17 januari 2017 tot voorzitter daarvan gekozen. De heer Tajani was tussen mei 2008 en juni 2014 lid van de Europees Commissie. In de Commissie-Barroso II was hij belast met industrie en ondernemerschap. In de periode 2008-2010 had hij de portefeuille transport. Hij was eerder al eens lid van het Europees Parlement, en daarvoor journalist en voorlichter van premier Berlusconi.

De verkiezing gebeurt bij geheime stemming. De kandidaat die binnen drie stemrondes de absolute meerderheid haalt (minimaal 376 stemmen) wordt de nieuwe voorzitter. Als dat dan nog niet is gelukt, komt er een vierde ronde tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen. Zodra de voorzitter is gekozen, wordt het voorzitterschap overgedragen door de voormalige voorzitter Schulz.

Bron: Europees Parlement

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven