r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Coalitieakkoord IJsland goedgekeurd

dinsdag 10 januari 2017, 11:42

REYKJAVIK (ANP/RTR/DPA) - Ruim twee maanden na de verkiezingen krijgt IJsland een nieuwe regering. De centrumrechtse Onafhankelijkheidspartij, die de meeste stemmen behaalde, en de relatief nieuwe partijen Bright Future en Vidreisn (Hervorming) keurden maandagavond een coalitieakkoord goed.

De leider van de Onafhankelijkheidspartij, Bjarni Benediktsson, wordt premier van de nieuwe regering, die dinsdag in de loop van de dag wordt voorgesteld. De partijen hebben afgesproken dat er een referendum komt over eventuele toetreding tot de Europese Unie, hoewel de Onafhankelijkheidspartij tegen een EU-lidmaatschap is.

De drie partijen bezetten samen 32 van de 63 zetels in het parlement. Een eerdere poging om tot een coalitie te komen mislukte in november, maar omdat de Groenen en de Piratenpartij het ook niet eens konden worden, kreeg de Onafhankelijkheidspartij opnieuw een formatieopdracht.

IJsland vroeg in 2009 het EU-lidmaatschap aan, een jaar nadat het door een bankencrisis bijna bankroet was gegaan. Het schortte de onderhandelingen daarover later weer op.

Delen

Terug naar boven