r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Asscher: gebruik Brexit voor socialere regels

dinsdag 10 januari 2017, 9:11

DEN HAAG (ANP) - De Europese Unie moet het vertrek van de Britten uit de EU aangrijpen om eerlijker regels af te dwingen voor de arbeidsmarkt en belastingen in de unie. PvdA-leider Lodewijk Asscher pleit daarvoor en heeft zijn sociaal-democratische collega´s in Europa dinsdag opgeroepen hierin samen op te trekken.

Zo moeten wat Asscher betreft buitenlandse werknemers hetzelfde betaald krijgen als de gewone werknemers in deze landen. Dat moet voorkomen dat bedrijven goedkope krachten uit het buitenland halen. Volgens Asscher leidt dit voor veel mensen tot lagere lonen en werkloosheid.

Ook moeten aftrekposten of andere constructies die multinationals soms gebruiken om onder de winstbelasting uit te komen, worden verboden, stelt de PvdA-leider. En om te voorkomen dat Groot-Brittannië straks bedrijven lokt met een lagere winstbelasting dan in de EU, moeten daarover harde afspraken komen. Die moet Brussel als voorwaarde stellen voor een nieuw handelsverdrag dat de Britten met de EU willen afsluiten, aldus Asscher.

Delen

Terug naar boven