r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Britse EU-ambassadeur stapt plots op

dinsdag 3 januari 2017, 16:27
gewijzigd
vlag Engeland wapperend

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Britse EU-ambassadeur Ivan Rogers is onverwachts opgestapt. Hij liet zijn medewerkers dinsdagmiddag weten dat hij vroegtijdig vertrekt, meldt de Financial Times. Volgens de krant heeft Rogers niet toegelicht waarom hij eerder stopt.

Het vertrek van Rogers komt op een gevoelig moment. De Britse premier Theresa May kondigt naar verwachting binnen enkele maanden het begin aan van de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de Europese Unie. Rogers geldt als een van de meeste ervaren Britse diplomaten op het gebied van Europese politiek.

De BBC onthulde vorige maand dat Rogers leden van het Britse kabinet achter gesloten deuren had gewaarschuwd dat de onderhandelingen over een handelsverdrag tussen de EU en Groot-Brittannië tien jaar zouden kunnen duren. Dat kwam hem op kritiek te staan van sommige parlementsleden.

De ambassadeur kwam ook onder vuur te liggen na het brexit-referendum, waarin de Britse kiezers stemden voor een vertrek uit de EU. Rogers zou zich volgens critici onvoldoende hebben ingezet voor de pogingen van de toenmalige premier David Cameron om opnieuw te onderhandelen over de Britse relatie met Brussel.

Rogers is niet de eerste Britse EU-functionaris die opstapt na het referendum. Eerder vertrok ook eurocommissaris Jonathan Hill. De bestuurder vond dat hij niet kon aanblijven nu het Verenigd Koninkrijk het EU-lidmaatschap wil opzeggen.

Terug naar boven