r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Verhit debat over Oekraïne-verdrag in de Tweede Kamer

woensdag 21 december 2016, 8:24
gewijzigd
European Council
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte kwam dinsdagavond opnieuw in botsing met het CDA over het Oekraïne-verdrag. ,,Ik kan niet meer uitleggen wat het CDA hier doet", zei hij na een opmerking van christendemocraat Pieter Omtzigt. Die is volgens de premier ,,totaal onnavolgbaar''.

Volgens Omtzigt verandert er niets door de juridisch bindende verklaring bij het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Rutte beschuldigde hem vervolgens van ,,juridisch gekrioel''. Rutte kreeg op de EU-top van vorige week steun voor de verklaring bij het verdrag.

Met die bijlage wordt volgens het kabinet recht gedaan aan de wens van de mensen die tijdens het referendum van april tegen het verdrag stemden. In de verklaring staat onder meer dat het verdrag Kiev geen recht geeft op lidmaatschap van de EU.

In de Tweede Kamer is tegen het CDA tegen de verklaring, maar in de Eerste Kamer ligt dat anders. Daar zal volgens ingewijden zeker een deel van de fractie het kabinet steunen. Met steun van VVD, PvdA, D66, GroenLinks en OSF heeft het kabinet nog de steun van twee CDA'ers nodig om het verdrag door de Senaat te krijgen.

D66 gaf aan met de gezochte oplossing van het kabinet te kunnen leven. ,,D66 heeft gezegd we moeten inhoudelijk tegemoet komen aan de nee-stem op een juridisch bindende wijze. Dat lijkt nu te gaan gebeuren'', zei Kees Verhoeven. ,,Elke partij die nu tegen deze oplossing is, rent weg van de inhoud.''

Eerder op de dag melden ChristenUnie en SGP de oplossing van Rutte niet te steunen.

In het debat kwam de PVV dinsdagavond met een motie van wantrouwen die vorige week al was aangekondigd. Die kreeg alleen steun van SP, Partij voor de Dieren, 50PLUS, Jacques Monasch en VNL.

Delen

Terug naar boven