r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oekraïneverdrag heikel punt op EU-top

donderdag 15 december 2016, 3:30
EU-Ukraine Business Roundtable
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Een EU-top donderdag in Brussel is de laatste kans om de weg vrij te maken voor Nederlandse goedkeuring van het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Dan moeten wel alle regeringsleiders akkoord gaan met een juridisch bindend besluit waarin tegemoet wordt gekomen aan de Nederlanders die in april per referendum tegenstemden.

Het kabinet heeft de afgelopen tijd hard onderhandeld over de tekst, waarin onder meer moet staan dat het verdrag Oekraïne geen recht geeft op EU-lidmaatschap, op extra veiligheidsgaranties of op meer geld. Polen en andere ‘vrienden van Oekraïne’ hebben hier moeite mee.

Hoge diplomaten zagen een akkoord woensdag nog niet als een gelopen race, maar spraken wel vertrouwen uit. Den Haag vindt de Nederlandse eisen redelijk, ook omdat het verdrag anders van de baan is. Als het besluit wordt aangenomen, moeten de Tweede èn Eerste Kamer het nog goedkeuren.

De top begint met een lunch, waar eerst de vluchtelingendeal met Turkije wordt besproken. Dan gaat premier Rutte tijdens de maaltijd de andere leiders proberen te overtuigen van de noodzaak van het Oekraïne-besluit.

Na Rutte geven de Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel een update over Syrië. Daarna vertelt de Cypriotische president Nikos Anastasiadis over de lopende vredesonderhandelingen in zijn land.

De middagsessie is gewijd aan veiligheid, defensie en economie. De top wordt afgesloten met een werkdiner. Zonder de Britse premier Theresa May praten de 27 leiders dan over hun inzet rondom de brexit.

Delen

Terug naar boven