r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

IMF en eurolanden oneens over Griekenland

dinsdag 13 december 2016, 12:08
Europese en Griekse vlaggen
Bron: © PDC

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft nog altijd een fundamenteel meningsverschil met de eurolanden over de verdere aanpak van de Griekse economie. Daarbij eisen de eurolanden meer bezuinigingen, terwijl het IMF juist vreest dat die opstelling het herstel van de Griekse economie de nek zal omdraaien.

Dat stellen topeconomen van het IMF in een artikel op de site van het fonds. Daarin benadrukken ze dat de vraag om extra bezuinigingen in Griekenland niet van het IMF komt. Het fonds zou liever zien dat er een minder ambitieus doel voor het overschot in de Griekse financiën wordt gesteld en dat de aandacht wordt verlegd naar hervormingen die de Griekse economie op termijn sterker maken.

Het huidige beleid in Griekenland bedreigt volgens het IMF de groei, omdat problemen op het gebied van belastingen en pensioenen niet worden aangepakt. Ruim de helft van de Griekse huishoudens is nog altijd vrijgesteld van inkomstenbelastingen, terwijl de uitgaven aan pensioenen vergelijkbaar zijn met die van de rijkste landen in Europa.

Doordat die zaken niet worden aangepakt, moet Griekenland diep snijden in investeringen en andere uitgaven van de overheid. Daardoor komen basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg en infrastructuur steeds verder in het gedrang. Met het in de ogen van het IMF ongeloofwaardig ambitieuze doel voor het overschot op de Griekse begroting wordt dat probleem alleen maar groter, stellen IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld en Europa-directeur Poul Thomsen in hun artikel.

De eurolanden beloofden Griekenland in mei een nieuw pakket noodleningen voor de komende jaren, in ruil voor extra bezuinigingen en hervormingen. Het IMF leverde de afgelopen jaren steevast een bijdrage aan de steun voor Griekenland, maar heeft nog altijd niet besloten om deel te nemen aan dit nieuwe pakket.

Het IMF blijft bij zijn standpunt dat Griekenland een flinke schuldverlichting én hervormingen nodig heeft om zijn economie weer op het juiste spoor te krijgen. Als de eurolanden en de Grieken besluiten hun bezuinigingsdoelen te handhaven, dan eist het fonds dat de bijbehorende maatregelen vooraf wettelijk worden vastgelegd.

Terug naar boven