r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Asscher en EU-collega's pleiten voor gelijk loon bij werken in ander land

maandag 12 december 2016, 12:22
gewijzigd
Lodewijk Asscher
Bron: Nederlands Voorzitterschap EU 2016

DEN HAAG (ANP) - De Europese Unie moet meer doen om gelijk loon voor gelijk werk te garanderen voor Europese burgers die in een ander land werk verrichten. Daarvoor pleiten minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en een aantal van zijn Europese collega's in een ingezonden brief in het Franse dagblad Le Monde.

Asschers ambtgenoten uit onder meer Frankrijk, Duitsland, België en Oostenrijk hebben hun naam onder de brief gezet. Ze stellen voor meer te doen tegen brievenbusfirma's, die alleen bedoeld zouden zijn ,,voordeel te halen uit de loonkostenkloof tussen Europese lidstaten''.

Ook moet volgens de bewindslieden de richtlijn voor detachering binnen de Europese Unie worden aangepast. Die richtlijn, die uit 1996 stamt, zou niet meer genoeg bescherming bieden aan werknemers. ,,Vanaf de eerste dag van hun detachering moeten gedetacheerde werknemers van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en levensomstandigheden kunnen genieten.''

Asscher pleitte de afgelopen maanden tijdens de lijsttrekkersverkiezing binnen zijn PvdA ook al voor gelijk loon voor gelijk werk. Dat is volgens de kersverse lijsttrekker van de sociaaldemocraten nodig om te voorkomen dat bedrijven vooral goedkope buitenlandse krachten inhuren en Nederlanders in de verdrukking komen op de arbeidsmarkt.

Delen

Terug naar boven