r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Juncker: EU-landen blijven solo niet overeind

vrijdag 9 december 2016, 14:24
gewijzigd

MAASTRICHT (ANP) - ,,We moeten trots zijn op wat we met de Europese Unie hebben bereikt. Zij die Europa willen vernietigen moeten niet denken dat de lidstaten in hun eentje economisch overeind blijven.” Dit zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, vrijdag in Maastricht bij de viering van het 25-jarige EU-verdrag.

Volgens de Luxemburger, die als minister van Financiën mede-ondertekenaar van het Verdrag van Maastricht was, behoort geen EU-land in de toekomst meer tot de G7 als ze niet verenigd blijven. De G7 is de groep van rijkste landen ter wereld, waar nu het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië toe behoren. Ook de EU zit in het overleg.

Met een sneer naar de Britten die de EU willen verlaten, schakelde Juncker enige tijd van Engels over op Frans en Duits. ,,Engels is niet de enige taal in Europa”. ‘Maastricht’ wordt overschaduwd door de brexit en euroscepsis in andere landen.

Juncker gaf toe dat het misschien tijd is een ,,ander pad” in te slaan. Hij wees erop dat sommige lidstaten zich nu nog soms weinig aantrekken van EU-regels, zoals Polen en Hongarije. Volgens de Belg Herman Van Rompuy, de vaste ‘EU-president’ tot eind 2014, moet de EU ,,een nieuwe balans vinden tussen vrijheid en bescherming. Door de brexit en de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen is een nieuwe strategische visie nodig''. ,,Het grootste gevaar van neo-nationalisme is een bunkermentaliteit.”

In Maastricht sloten twaalf Europese leiders onder leiding van premier Ruud Lubbers in 1991 een akkoord over een politieke en monetaire unie, met een gemeenschappelijke munt.

Delen

Terug naar boven