r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Maastricht viert 25-jarig EU-verdrag

donderdag 8 december 2016, 17:30

BRUSSEL (ANP) - Met de conferentie EU & ME over het Europa van toen en, vooral nu viert Maastricht vrijdag het 25-jarige bestaan van het verdrag van de Europese Unie. In de Limburgse hoofdstad sloten de twaalf Europese leiders onder leiding van premier Ruud Lubbers op 9 en 10 december 1991 een akkoord over een politieke en monetaire unie, met een gemeenschappelijke munt.

In de ‘geboorteplaats’ van de euro zijn de voorzitters van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, het Europees Parlement Martin Schulz en de eurogroep, minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), de centrale gastsprekers. Ook Herman Van Rompuy, de eerste vaste ‘EU-president’ die inmiddels is opgevolgd door Donald Tusk, doet een duit in het zakje over een kwart eeuw waarin euroforie heeft plaatsgemaakt voor euroscepsis in veel van de huidige 28 lidstaten.

Juncker was er indertijd zelf bij, als minister van Financiën van Luxemburg, toen de Duitse bondskanselier Helmut Kohl, de Franse president Francois Mitterrand, de Britse premier John Major en de overige negen besloten de in 1957 opgerichte Europese Economische Gemeenschap (EEG) uit te bouwen en te versterken. De onderhandelingen werden afgesloten in Nederland omdat in de tweede helft van 1991 Nederland het roterende voorzitterschap had.

Alle leiders hadden hun ministers van Financiën en Buitenlandse Zaken bij zich, en zij waren het die namens hun regeringen het Verdrag van Maastricht, op 7 februari 1992, in Maastricht, ondertekenden. Voor Nederland waren dat Wim Kok (Financiën) en Hans van den Broek (Buitenlandse Zaken).

De conferentie EU & ME wordt geopend door de commissaris van de koning Theo Bovens en burgemeester Annemarie Penn-te Strake.

Delen

Terug naar boven