r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-leiders gaan vergaderen in verlicht 'Ei'

woensdag 7 december 2016, 18:00
Europa Building photos
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De ministers van de 28 EU-lidstaten onderhandelen vanaf half januari in een nieuw onderkomen in Brussel. In het voorjaar volgen de EU-leiders voor hun eerste top in het pand met de officiële naam Europa.

In de volksmond wordt het gebouw al het Ei genoemd. De vergaderzalen zijn namelijk ondergebracht in een enorme eivormige constructie, die ’s avonds wordt verlicht. De architect, de Belg Philippe Samyn, geeft zelf de voorkeur aan de naam Lantaarn.

Het gebouw is eigendom van de Belgische overheid en bestaat voor 40 procent uit gerenoveerde oudbouw in art-decostijl. Daarin zijn 250 kantoren voor onder meer de lidstaten ondergebracht. Als nieuwe landen tot de EU toetreden, is daar rekening mee gehouden, bijvoorbeeld in het gedeelte voor de tolken.

De werkzaamheden hebben negen jaar in beslag genomen. De precieze kosten zijn nog niet duidelijk, maar het het budget van 321 miljoen euro zou met minder dan 10 procent zijn overschreden. 'Europa' zal voor een symbolische 1 euro aan de EU worden overgedragen. Het duurzame pand is voorzien van zonnepanelen, regenwateropvang en tal van moderne snufjes. In de gevel zijn eiken sloopkozijnen uit alle lidstaten verwerkt.

In het gebouw van ruim 70.000 vierkante meter zullen jaarlijks meer dan zesduizend vergaderingen worden gehouden. Ook leiders en delegaties van buiten de EU worden er ontvangen.

Journalisten konden woensdag al een kijkje nemen. Het publiek kan zaterdag een rondleiding krijgen. Bijna tweeduizend belangstellenden hebben zich aangemeld.

Terug naar boven