r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Italiaanse premier Renzi treedt woensdag af

woensdag 7 december 2016, 15:43
Informal meeting of Heads of State or Government
Bron: The Council of the European Union

ROME (ANP) - De Italiaanse premier Matteo Renzi (41) dient woensdagavond zijn ontslag in. Hij zei dat nadat de Senaat woensdag de begroting voor 2017 had goedgekeurd. De begroting was voorgelegd door de centrumlinkse Renzi.

Hij had maandag gezegd onmiddellijk op te stappen, omdat zijn hervormingsplannen in een referendum in het weekeinde zijn weggestemd. President Sergio Mattarella heeft Renzi toen echter gevraagd zijn beslissing ontslag te nemen in beraad te houden en nog wat tijd te nemen voor op zijn minst de begroting.

Later woensdag komt de leiding van Renzi's Democratische Partij (PD) bijeen. De premier neemt daar naar verluidt om 17.30 uur het woord. Italiaanse media stellen dat de PD zich afvraagt of er nu een soort regering van nationale eenheid moet komen met steun van zo veel mogelijk partijen in het parlement of dat er zo snel mogelijk verkiezingen moeten komen.

Mattarella wil het liefst een regering die verder regeert om, naast de begroting, ook een wijziging van de kieswet te regelen. Wie dat kabinet dan leidt en welke partijen het zouden steunen, is onduidelijk. De regeringsperiode van het huidige kabinet loopt tot februari 2018. Een vervroegde stembusgang zou over drie maanden zijn.

Terug naar boven