r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-onderhandelaar: 18 maanden de tijd voor brexit-onderhandelingen

dinsdag 6 december 2016, 14:00
Photographer: Etienne Ansotte
Bron: © European Union, 2016

DEN HAAG (PDC) - Michel Barnier heeft gezegd dat de brexit-onderhandelingen minder dan 18 maanden moeten duren. In een reactie laat een woordvoerder van de Britse regering weten geen tijdsindicatie te koppelen aan de onderhandelingen.

Michel Barnier is oud-eurocommissaris en brexit-onderhandelaar namens de Europese Commissie. Hij heeft 6 december 2016 een persconferentie gegeven waarin hij zijn mening geeft over de aanstaande brexit-onderhandelingen.

Barnier meldde dat Groot-Brittannië minder dan 18 maanden de tijd heeft om te onderhandelen aangezien de brexit-deal goedgekeurd moet worden door het Europees Parlement, de Raad en de Britse overheid. "Als Groot-Brittannië inderdaad artikel 50 in maart 2017 initieert, zouden de onderhandelingen in oktober 2018 afgerond moeten zijn."

Minder intensieve samenwerking

Barnier herhaalde eerdere berichten dat de vier vrijheden van de Europese Unie ondeelbaar zijn.

Daarnaast maakte Barnier duidelijk dat de nieuwe overeenkomst tussen Engeland en de EU minder intensief zal zijn dan de huidige: "het lidmaatschap van de Europese Unie komt met rechten en voordelen. Derde landen kunnen nooit dezelfde rechten en voordelen hebben aangezien zij niet aan dezelfde verplichtingen hoeven te voldoen als lidstaten."

Een overgangsdeal

Barnier hield de mogelijkheid tot een overgangsdeal open. Mochten beide partijen er niet op tijd uit komen terwijl er wel een overeenkomst in zicht is, kan zo'n overgangsperiode voor een soepele transitie zorgen. Veel Britse bedrijven prefereren een eventuele overgangsperiode boven het verbreken van de banden.

De andere kopstukken in de onderhandelingen

Barnier is de brexit-onderhandelaar namens de Europese Commissie. Namens de lidstaten is Didier Seeuws (Belgisch diplomaat) onderhandelaar. Guy Verhofstadt is de onderhandelaar namens het Europees Parlement. Groot-Brittannië heeft haar eigen brexit-minister David Davis.

Reacties

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vanochtend ook gezegd dat de vier vrijheden van de Europese Unie ondeelbaar zijn.

Een woordvoerder van de Britse regering heeft laten weten dat Groot-Brittannië de deadline van twee jaar niet wil overschrijden. Hoe lang de daadwerkelijke onderhandelingen duren, moeten we volgens de woordvoerder afwachten: "het zou verkeerd zijn als ik daar een tijdschema aan zou koppelen.

Bron: The Guardian, 6 december 2016

Delen

Terug naar boven