r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Franse premier Valls gaat voor het presidentschap

maandag 5 december 2016, 21:11
vlag Frankrijk wapperend

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - De Franse premier Manuel Valls heeft maandagavond bevestigd dat hij zich namens de Parti Socialiste (PS) wil kandideren voor het presidentschap. Hij treedt terug als premier om zich te kunnen concentreren op de voorverkiezingen.

,,Ja, ik ben kandidaat voor het presidentschap van de Republiek'', zei Valls onder luid gejuich van zijn aanhangers tijdens een toespraak in Evry, waar hij jarenlang burgemeester was.

Dat de socialisten er slecht voorstaan in de peilingen, was voor Valls geen reden om zich niet in de strijd te werpen. ,,Het idee dat links buitenspel staat bij de presidentsverkiezingen maakt me woest'', verkondigde de premier. Hij hield zijn publiek voor dat de onderling verdeelde partij zich weer moet verenigen.

Valls' chef, president François Hollande, heeft afgelopen week erkend geen kans te maken de verkiezingen in april en mei te kunnen winnen. Daarmee was voor Valls de weg vrij om te proberen centrumlinks, Groen en socialistisch Frankrijk achter zich te scharen.

De 54-jarige Valls werd door Hollande eind maart 2014 gepromoveerd van minister van Binnenlandse Zaken tot premier. Valls die zich onder meer als 'economisch realist' omschrijft, moest het aanzien van de regering opkrikken na voor de PS smadelijk verlopen gemeentelijke verkiezingen.

Valls is voorstander van economische hervormingen die veel socialisten uit de PS beschouwen als rechts. Valls werd door Hollande ingezet als tegenwicht tegen de links-radicale krachten zoals voormalig minister van Economische Zaken Arnaud Montebourg. Montebourg was in 2014 kort minister in het eerste kabinet van Valls, maar ruimde het veld na zijn stortvloed van kritiek op Valls.

Bij de vorige voorverkiezing van de PS in 2011 kreeg Valls slechts 5,6 procent. Montebourg kreeg 17 procent en Hollande won met 39 procent. Maar in peilingen staat Valls er nu veel beter voor. Hij zou 45 procent van de PS achter zich hebben en Montebourg slechts een kwart. De PS en de Groenen kiezen 22 en 29 januari een leider die meedoet aan presidentsverkiezingen.

Terug naar boven