r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Uber: online dienstverlener of transportbedrijf?

woensdag 30 november 2016, 10:51
Verkeer in straat © Europees Parlement, 2016

DEN HAAG (PDC) - Gisteren is in het Europese Hof van Justitie de zaak begonnen tussen Uber en Spanje, daar moet beslist gaan worden of taxidienst Uber een online diensverlener is of een transportbedrijf.

Uber ziet zichzelf als een online dienstverlener: het bedrijf biedt een app die de vraag naar taxiritten en het aanbod hiervan combineert. Uber bezit zelf geen taxi's en taxichauffeurs zijn niet in dienst van het bedrijf. Taxichauffeurs hebben zich de afgelopen jaren verzet tegen de komst van Uber. Zij zien het bedrijf als transportbedrijf en stellen dat Uber oneerlijke concurrentie bedrijft door zich aan de regels van de taxi-industrie te ontrekken.

De zaak was oorspronkelijk aangespannen door taxibonden in Madrid en Barcelona. Zij wilden wilden dat Uberpop verboden zou worden. De zaak werd echter door de rechter doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie. Vijftien rechters gaan zich daar nu over de zaak buigen en zullen voor heel Europa bepalen wat voor soort service Uber is. De uitspraak wordt rond maart 2017 verwacht. Mogelijk heeft deze ook consequenties voor andere online diensten als Airbnb en BlaBlaCar.

Bron: NOS, 29 november 2016

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven