r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Druk op Nederland om Oekraïneverdrag verhoogd

vrijdag 25 november 2016, 8:21
gewijzigd
Porosjenko en Tusk op de EU-Oekraïnetop
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De druk op Nederland om het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne te ratificeren wordt steeds sterker. Oekraïne wil ,,onder geen enkele voorwaarde'' toestaan dat andere landen het goedkeuringsproces opnieuw moeten doorlopen, zei de Oekraïense president Petro Porosjenko donderdag na afloop van de achttiende EU-Oekraïnetop in Brussel.

EU-president Donald Tusk wees op het grote geopolitieke belang en het wederzijdse economische belang van de ratificatie. Hij zei samen met premier Mark Rutte hard te werken aan een oplossing en te hopen dat er volgende maand een oplossing ligt. ,,We zullen u niet alleen achterlaten'', gaf hij Porosjenko mee.

De populistische intenties moeten worden gestopt, zo verwees Porosjenko naar de GeenPeil-campagne die leidde naar het referendum waarin Nederland in april het verdrag afwees. Daardoor is Nederland het enige EU-land dat het verdrag nog niet heeft geratificeerd. ,,Verder uitstel is nadelig voor de EU en Oekraïne’’, aldus Porosjenko. ,,Het verdrag staat symbool voor het gevecht om onze Europese toekomst.''

Rutte werkt aan een juridisch bindende oplossing die tegemoetkomt aan de neestemmers. Die kan de vorm krijgen van een verdragsbijlage waarin onder meer zou moeten worden opgenomen dat het verdrag geen opstapje is naar het EU-lidmaatschap en geen veiligheidsgaranties biedt. Het is daarbij echter belangrijk dat de andere lidstaten het ratificatieproces niet opnieuw moeten doorlopen, zei Tusk.

Het Nederlandse kabinet is mede daarom van mening dat de meest geschikte oplossing een apart besluit is van de staats- en regeringsleiders. Als zij daar medio december op een top in Brussel mee instemmen, moet het Nederlandse parlement er daarna nog goedkeuring aan geven.

Op de top kwam ook de visumvrijstelling voor Oekraïners die naar Europa reizen aan de orde. Volgens Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kunnen de obstakels daarvoor nog dit jaar uit de weg zijn geruimd.

Delen

Terug naar boven