r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

ECB waarschuwt voor politieke onzekerheid

donderdag 24 november 2016, 14:18
gewijzigd
Handen met eurobiljetten © Europese Unie 2008, Europees Parlement

FRANKFURT (ANP) - Het risico van abrupte koersdalingen op de financiële markten is door politieke onzekerheid verder toegenomen. Dat kan banken, en daarmee ook de financiële stabiliteit en economische groei, in gevaar brengen. Daarvoor waarschuwt de Europese Centrale Bank (ECB) in een donderdag gepubliceerd rapport.

De ECB wijst onder meer op de onzekerheid over het toekomstige economische beleid in de Verenigde Staten, nu Donald Trump daar president wordt. De gevolgen voor Europa zijn nog zeer ongewis, maar het is niet ondenkbaar dat bijvoorbeeld de handel van eurolanden erdoor wordt geraakt.

Ook in veel Europese landen staan verkiezingen op stapel. Daar dreigen eveneens regeringen aan de macht te komen met een sterk naar binnen gerichte blik. De ECB vreest dat ook daardoor de handel het kind van de rekening wordt. Bovendien kunnen noodzakelijke hervormingen komen stil te liggen. Sluimerende zorgen over de houdbaarheid van schulden van sommige zwakkere eurolanden zouden daardoor weer de kop op kunnen steken.

Banken in het eurogebied kampen nog altijd met de gevolgen van de lage rente en een trage economische groei. Daardoor blijven de winstvooruitzichten voorlopig aan de magere kant. Wel is de angst voor steeds strengere regels in de financiële sector de laatste tijd wat afgenomen, constateert de ECB.

Delen

Terug naar boven