r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement: meer actie tegen propaganda Rusland en IS

woensdag 23 november 2016, 15:24
Juncker en Poetin
Bron: © European Union, 2016

STRAATSBURG (ANP) - De Europese Unie moet meer doen tegen de toegenomen propaganda van Rusland en terroristische organisaties als IS. Het Europees Parlement riep woensdag op tot versterking van het negen man sterke EU-team dat ,,desinformatieaanvallen'' probeert te pareren.

De propaganda zaait angst en twijfel en verdeelt de EU, aldus het parlement. Om het publiek weerbaarder te maken zouden bewustwordingscampagnes, onderwijs en media moeten worden ingezet.

Steeds meer landen hebben door dat Rusland zich sinds de agressie in Oekraïne schuldig maakt aan het verspreiden van valse informatie en propaganda via denktanks, tv-zenders als Russia Today en sociale media, aldus de Poolse parlementsrapporteur Anna Fotyga. Het Kremlin financiert volgens haar ook Europese populistische en extreem-rechtse politieke partijen die anti-EU zijn.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wees de aantijgingen af en sprak in Russische media van ,,discriminatie''. Het parlement zou bang zijn voor het ,,effectieve’’ werk van de Russische pers.

Terug naar boven