r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kabinet achter oprichting Europees Openbaar Ministerie

maandag 21 november 2016, 17:08
Ard van der Steur
Bron: Nederlands Voorzitterschap EU 2016

DEN HAAG (ANP) - Ondanks groot verzet van de Tweede Kamer steunt het kabinet het Brusselse voorstel om een Europees Openbaar Ministerie (EOM) op te richten. Volgens de regering staat het nu eigenlijk wel vast dat het EOM er in een of andere vorm komt. Den Haag wil een vinger aan de pols kunnen houden.

Dat meldt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) maandag aan de Kamer. Hij zegt dat het plan uit 2013 op een groot aantal punten is aangepast, ook wegens de bezwaren uit de Kamer. Zo wil Brussel geen sterk centraal geleid EOM meer, maar een organisatie waarin de lidstaten een grotere rol spelen.

Brussel wil met het EOM de jacht opvoeren op criminelen die fraude plegen met Europees geld. Het gaat om geknoei met subsidies en aanbestedingen en corruptie door ambtenaren. De fraude met geld uit de Europese begroting kost de EU jaarlijks zo'n 500 miljoen euro.

Van der Steur hoopt dat door het ,,fundamenteel'' veranderde voorstel de Kamer zijn weerstand tegen het EOM gaat heroverwegen. De Kamer houdt woensdag een debat met de bewindsman over de kwestie.

In het najaar van 2013 trok de Kamer nog een 'gele kaart' tegen Brussel wegens het EOM-plan.

Delen

Terug naar boven